Dienstag, 25. Mai 2010

Barossa Old Vine Charter Masterclass

During last week's London Wine Fair, Wine Australia hosted a Masterclass on Barossa Valley's old vine heritage. Nigel Dolan (Orlando Wines), Toby Barlow (St Hallett Wines), Ben Glaetzer (Glaetzer Wines) and Sam Holmes (Barossa Grape & Wine Association) presented the concept of an Old Vine Register ("Old Vine Charter"). The Charter primarily aims at the recognition, preservation and promotion of these old, ungrafted vines, but also at a legally binding definition to avoid an inflationary use of the term "old vine" on labels, such as happened with "Reserve" or "Special Selection" before.

The tasting featured 13 wines made from grapes grown on vines of different ages, categorized as:
- Barossa Old Vine: min. 35 years of age
- Barossa Survivor Vine: min. 70 years of age
- Barossa Centenarian Vine: min. 100 years of age
- Barossa Ancestor Vine: min. 125 years of age (planted 1885 and earlier, believed to be among the oldest producing vineyards in the world)
The increase of intensity and concentration of aromas with increasing vine age (and decreasing yields) was amazing to follow and cumulated in 2006 Schild Estate Moorooroo Shiraz (vines planted 1847) and 2006 Langmeil Freedom Shiraz (vines planted 1843).
Further information are available via http://www.barossa.com/ and http://www.wineaustralia.com/.

Während der London Wine Fair vergangene Woche wurde von Wine Australia eine Masterclass über Barossa Valley's Erbe alter, wurzelechter Rebstöcke angeboten. Nigel Dolan (Orlando Wines), Toby Barlow (St Hallett Wines), Ben Glaetzer (Glaetzer Wines) und Sam Holmes (Barossa Grape & Wine Association) präsentierten das Konzept der "Old Wine Charter". Diese verfolgt insbesondere die erklärten Ziele der Anerkennung, Erhaltung und Unterstützung der alten Rebstöcke, sowie des rechtlichen Schutzes der Bezeichnung "old vine", um einer inflationären Nutzung auf Etiketten (wie beispielsweise bei den Begriffen "Reserve" oder "Special Selection" geschehen) entgegenzuwirken.

Bei der Verkostung wurden 13 Weine präsentiert, die je nach Alter der Rebstöcke, von denen sie stammen, in folgende Kategorien eingeteilt wurden:
- Barossa Old Vine: mind. 35 Jahre alt
- Barossa Survivor Vine: mind. 70 Jahre alt
- Barossa Centenrian Vine: mind. 100 Jahre alt
- Barossa Ancestor Vine: mind. 125 Jahre alt (1885 oder früher gepflanzt, zählen zu den ältesten noch produzierenden Rebstöcken der Welt)
Es war beeindruckend, die zunehmende Intensität und Konzentration der Aromen mit zunehmendem Alter der Rebstöcke (und abnehmenden Erträgen) zu verfolgen. Die Veranstaltung gipfelte in der Verkostung vom 2006 Schild Estate Moorooroo Shiraz (dessen Rebstöcke 1847 gepflanzt wurden) und 2006 Langmeil Freedom Shiraz (Rebstöcke von 1843).
Weitere Infos sind unter www.barossa.com und www.australia.com zu finden.

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