Mittwoch, 26. Mai 2010

Take a fresh look at Chile - Masterclass at LIWF

In a tasting organized by Wines of Chile and hosted by wine writer and broadcaster Peter Richards, the audience of LIWF's Masterclass Theatre was introduced to new developments in the pulsating Chilean wine industry. The focus was on Chardonnay from the cooler and coastal regions, and on Syrah, which has only been planted for some 15 years in Chile.
From the 8 wines tasted (all of them of individual style and very good quality), my personal favourite was the 2007 Polkura Syrah Block G+I from Marchihue in Colchagua Valley, which impressed by great complexity and length as well as balance between concentrated flavours, high acidity, (analytically, but not so much perceived) high alcohol and a high level of soft, ripe tannins.
Speaking about general trends, premium wines from both varieties will be more and more expressive of terroir, more defined by the vineyard and less by winemaking techniques. The Chardonnay is going towards styles with personality, styles that will more and more polarize people, and it will also see an increase of mineral-driven, chalky styles, as opposed to the easy-drinking, fruit-forward or oaky-vanilla styles dominant so far. In particular regards to the Syrah, the already planted vines are getting gradually older, new sites are being established (in higher altitude and on Rhône-like soils) and more winemakers are becoming confident to experiment, e.g. by co-fermenting the Syrah grapes with some Viognier.
It will definitely be exiting to follow up on the vintages to come from both varieties!
For further information, please see www.winesofchile.org

In einer Verkostung, die von Wines of Chile organisiert und von dem Weinautor und Rundfunksprecher Peter Richards geleitet wurde, ging es um Trends und Entwicklungen in der Chilenischen Weinindustrie. Dabei standen Chardonnay aus kühleren und küstennahen Regionen und Syrah, der in Chile erst seit ca. 15 Jahren angebaut wird, im Vordergrund.
Von den 8 verkosteten Weinen (alle charaktervoll und von sehr guter Qualität) war der 2007 Polkura Syrah Block G+I mein persönlicher Favorit. Angebaut in Marchihue im Colchagua Valley, beeindruckte er durch großartige Vielschichtigkeit, Länge sowie Harmonie zwischen konzentrierten Aromen, hoher Säure, (analytisch, nicht so sehr sensorisch wahrgenommenen) hohem Alkohol und einem hohen Grad and weichen, reifen Tanninen.
Als genereller Trend werden beide Rebsorten im Premiumsegment mehr und mehr ihr Terroir reflektieren, also mehr durch den Weinberg und weniger durch Kellertechniken geprägt sein. Der Chardonnay bewegt sich hin zu Weinen mit ausgesprochener Persönlichkeit, welche die Konsumenten auch immer mehr polarisieren wird. Mineralität und Kreidenoten werden bei so manchem Wein in den Vordergrund treten und die derzeit noch vorherrschenden fruchtbetonten bzw. Vanille-Holz-notigen Stile ergänzen. In Hinblick auf den Syrah werden die Rebstöcke der bereits existierenden Weinberge älter, neue Weinberge werden angelegt (in kühleren Höhenlagen und auf Rhône-artigen Böden) und Winzer werden experimentierfreudiger, z.B. durch Co-Fermentation von Syrah mit einem kleinen Anteil Viognier.
Es wird also höchst spannend sein, die kommenden Jahrgänge beider Rebsorten zu verfolgen!
Weitere Informationen finden Sie unter www.winesofchile.org

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